MAROR

För att hålla marmor ren rekommenderar vi att du använder speciella marmorsäkra rengöringsmedel eller vanligt vatten med någon form av milt rengöringsmedel. Undvik däremot alla typer av tuffa, exempelvis sura och blekande kemikalier och slipmedel. Det förstår stenens struktur.

För att undvika smuts och missfärgning är det viktigt att ta bort eventuella fläckar så snabbt som möjligt. Vi rekommenderar regelbunden impregnering vilken bidrar till att öka fuktmotståndet och minska risken för missfärgning genom att stänga porerna på stenens yta.

 

 

GRANIT

Granit är bland det mest praktiska och hållbara material du kan välja till ditt kök och behovet av underhåll är minimalt. För att hålla bänkskivan ren bör du använda speciella granit-säkra rengöringsmedel eller vanligt vatten med någon form av milt rengöringsmedel. Undvik däremot alla typer av tuffa, exempelvis sura och blekande kemikalier och slipmedel. Det förstör stenens struktur.

För att undvika smuts och missfärgning är det viktigt att ta bort eventuella fläckar så snabbt som möjligt. Speciell granit-rengöring passar bäst för att ta bort de svåraste fläckarna. Regelbunden impregnering bidrar till att öka fuktmotståndet och minska risken för missfärgning genom att stänga porerna på stenens yta. Vi rekommenderar att ljus granit impregneras en gång om året och mörkare granit en till två gånger per år.

 

 

KVARTS

Bänkskivor i kvarts är väldigt kompakta och därmed väldigt motståndskraftiga mot fläckar. Därför behöver de i princip inget underhåll och kommer att hålla sig lika fin år efter år. Dock bör man vara försiktig med hög värme och inte ställa heta stekpannor eller kastruller direkt på bänkskivan, det kan bränna bindemedlet i materialet och lämnar en sträv yta vid området.

Om en svårare fläck eller missfärgning skulle uppstå så kan t.ex. aceton användas för att lösa upp fläcken.

Spetsig metall kan lämna missfärgad repa på kvarts och det poleras enkelt bort med skurmedel som t ex. JIF.