KVARTS

Artificiellt tillverkade bänkskivor i kvarts består i stor utsträckning an naturlig kvartssten, c:a 94-96 %. Färgämnen och ingredienser som bibehåller konsistensen utgör de övriga 4-6 % av sammansättningen.

Kvartsskivorna är mer kompakta och mindre porösa på grund av tillverkningsprocesser under vilka stenkomponenterna är starkt komprimerade. Mönstret är mer enhetligt jämfört med naturstenar där variationen kan vara stor.

Hållbar kvalitet och effektiva tillverkningsprocesser gör att bänkskivor i kvarts är extremt starka, hygieniska och tåliga. Missfärgningar och repor är inget problem med en bänkskiva i kvarts. Vi anser Carrara Noble och andra kvartsstenar från Noble-serien som ett mycket bra alternativ till Carrara-marmor. Inte minst tack vare dess hållbarhet och likvärdiga utseende.

 

GRANIT

Granit är ett populärt naturmaterial som används för att tillverka olika bänkskivor – till kök, tvättstuga, vardagsrum (exempelvis bordskivor, fönsterbrädor) och andra utrymmen.

MÖNSTER

När du väljer materialet bör du vara medveten om att sten är ett naturmaterial där varje sten har ett unikt mönster med naturliga avvikelser från de prover du visas.

UNDERHÅLL

Granit är bland det mest praktiska och hållbara material du kan välja till ditt kök och behovet av underhåll är minimalt. För att hålla bänkskivan ren bör du använda speciella granit-säkra rengöringsmedel eller vanligt vatten med någon form av milt rengöringsmedel. Undvik däremot alla typer av tuffa, exempelvis sura och blekande kemikalier och slipmedel. Det förstör stenens struktur.

För att undvika smuts och missfärgning är det viktigt att ta bort eventuella fläckar så snabbt som möjligt. Speciell granit-rengöring passar bäst för att ta bort de svåraste fläckarna. Regelbunden impregnering bidrar till att öka fuktmotståndet och minska risken för missfärgning genom att stänga porerna på stenens yta. Vi rekommenderar att ljus granit impregneras en gång om året och mörkare granit en till två gånger per år.

HÅLLBARHET 

Granit är ett naturligt stenmaterial som är tidsbeständigt, hållbart och motståndskraftigt mot höga och låga temperaturer. Den mest hållbara graniten är den utan mönster och den med mörkare färg. Mönstrad (både ljus och mörk) och ljus granit är något mer mottagliga för fläckar och stötar.

YTBEHANDLINGAR

  • Slipad – En slipad yta är matt och sammetslen. Resultatet känns mer naturligt och mjukare jämfört med en polerad finish. En slipad yta är dock mer porös och mottaglig för missfärgningar. Bänkskivan bör impregneras regelbundet för att öka hållbarheten.

  • Polerad – Polerad yta är jämn, blank och spegelartad. Polering hjälper till att framhäva stenens struktur och färg. En polerad yta är enkel att rengöra då den är mindre porös och därför drar till sig färre bakterier.

  • Borstad/läderartad – Den borstade ytan har ett matt och lite ojämn utseende. Ytan känns läderartad vid beröring och kallas ofta just så. En borstad yta är mer porös och mottaglig för missfärgningar. Bänkskivan bör impregneras regelbundet för att öka hållbarheten.

 

MARMOR

Marmor är ett mycket uppskattat naturmaterial som används för att tillverka olika bänkskivor – till köket, vardagsrummet (exempelvis bordskivor, fönsterbrädor) och andra utrymmen.

MÖNSTER.

När du väljer materialet bör du vara medveten om att sten är ett naturmaterial där varje sten har ett unikt mönster med naturliga avvikelser från de prover du visas.

UNDERHÅLL

För att hålla marmor ren rekommenderar vi att du använder speciella marmorsäkra rengöringsmedel eller vanligt vatten med någon form av milt rengöringsmedel. Undvik däremot alla typer av tuffa, exempelvis sura och blekande kemikalier och slipmedel. Det förstår stenens struktur.

För att undvika smuts och missfärgning är det viktigt att ta bort eventuella fläckar så snabbt som möjligt. Vi rekommenderar regelbunden impregnering vilken bidrar till att öka fuktmotståndet och minska risken för missfärgning genom att stänga porerna på stenens yta.

HÅLLBARHET 

I jämförelse med granit är marmor mjukare, mer porös och mottaglig för fläckar och skador. Därför är det viktigt att vara extra försiktig när du hanterar olika ämnen. Tänk även på att använda speciella skärbrädor istället för att arbeta direkt på stenen.

YTBEHANDLINGAR

  • Slipad – En slipad yta är matt och sammetslen. Resultatet är mer naturligt och mjukare jämfört med en polerad finish. En slipad yta är dock mer porös och mottaglig för missfärgningar. Bänkskivan bör impregneras regelbundet för att öka hållbarheten.

  • Polerad – Polerad yta är jämn, blank och spegelblank. Polering hjälper till att framhäva stenens konsistens och färg. En polerad yta är enkel att rengöra då den är mindre porös och därför drar till sig färre bakterier.

Vi rekommenderar att du väljer marmor med en slipad yta eftersom den döljer fläckar och repor bättre än en polerad yta.