MARMOR

Marmor är ett mycket uppskattat naturmaterial som används för att tillverka olika bänkskivor – till köket, vardagsrummet (exempelvis bordskivor, fönsterbrädor) och andra utrymmen.

 

MÖNSTER

När du väljer materialet bör du vara medveten om att sten är ett naturmaterial där varje sten har ett unikt mönster med naturliga avvikelser från de prover du visas.

 

UNDERHÅLL

För att hålla marmor ren rekommenderar vi att du använder speciella marmorsäkra rengöringsmedel eller vanligt vatten med någon form av milt rengöringsmedel. Undvik däremot alla typer av tuffa, exempelvis sura och blekande kemikalier och slipmedel. Det förstår stenens struktur.

För att undvika smuts och missfärgning är det viktigt att ta bort eventuella fläckar så snabbt som möjligt. Vi rekommenderar regelbunden impregnering vilken bidrar till att öka fuktmotståndet och minska risken för missfärgning genom att stänga porerna på stenens yta.

 

HÅLLBARHET 

I jämförelse med granit är marmor mjukare, mer porös och mottaglig för fläckar och skador. Därför är det viktigt att vara extra försiktig när du hanterar olika ämnen. Tänk även på att använda speciella skärbrädor istället för att arbeta direkt på stenen.

 

YTBEHANDLINGAR

  • Slipad – En slipad yta är matt och sammetslen. Resultatet är mer naturligt och mjukare jämfört med en polerad finish. En slipad yta är dock mer porös och mottaglig för missfärgningar. Bänkskivan bör impregneras regelbundet för att öka hållbarheten.

 

  • Polerad – Polerad yta är jämn, blank och spegelblank. Polering hjälper till att framhäva stenens konsistens och färg. En polerad yta är enkel att rengöra då den är mindre porös och därför drar till sig färre bakterier.

 

Vi rekommenderar att du väljer marmor med en slipad yta eftersom den döljer fläckar och repor bättre än en polerad yta.