Material & färg

Hos oss kan du få exakt den färg du vill ha på ditt kök och garderob. Vill du matcha köket eller garderoben efter gardinerna? Välkommen till Customkitchen!

Vi erbjuder luckor/dörrar i materialen MDF, fanér (valnöt och ek) och FENIX-laminat.

Alla våra delar lackas med samma färg på alla sidor och kanter!

Våra lackade delar lackas i standard färgkoder och i en halvmatt färg (glans 25).

Vi har även många “special” färger som t.ex. Jotun, Becker och F&B. Kolla med oss så att vi har tillgång till just din önskade färg innan en beställning.

Om du önskar en specifik färg behöver skickar du ett färgprov till oss.

Vill du måla själv? Då skickar vi luckorna helt obehandlade eller helt “råa” om ni vill lämna in dem på lackering. 

Om målning för hand

De obehandlade delarna levereras slipade och är klara för målning med grundfärg. Delarna är täckt med ett speciellt vitt skikt på de ytor som inte är urfrästa eller sågade som gör att det behövs mindre underarbete. Ytor med det vita skiktet behöver endast målas med 1 skikt grundfärg. De frästa eller sågade ytorna (spegeln eller kanterna) behöver först ett tunt skikt med grundfärg som gör att fibrerna i materialet reser sig. När grundfärgen har torkat så behöver fibrerna slipas ner innan det går att måla med nästa skikt grundfärg som då målas på alla ytor (även det vita). Använd sandpapper med kornstorlek 180 för att slipa grundfärg.

När andra skiktet med grundfärg har torkat behövs en lätt mellanslipning och sedan kan ni måla med den slutliga färgen.

Tips:

Lägg på färg med en roller då det är lättare att få ett jämnt skikt med färg och sedan drar ni med en pensel eller moddlare för att få synliga penseldrag.

Rådgör med din lokala färghandlare om vilket appliceringssätt som fungerar bäst med er valda färgtyp.

Färgmatchning och glans

Vid lackering använder vi industriell 2-komp polyurethanfärg från Sayerlack och AkzoNobel. Om en färg önskas utanför standard skalan (t ex. från Jotun, Becker eller Farrow & Ball) används en spektrometer för att läsa av färgen från färgtillverkarens katalog. Om den önskade färgen inte finns i någon katalog behöver vi få en uppmålad provbit på minst 5×5 cm skickad till oss. Det är viktigt att den målade provbiten har en jämn yta utan penseldrag eller ojämnheter samt är täckt med ett jämt lager färg.

Om inget annat anges lackas delarna i halvmatt (glas 25) vilket är rekommenderat för snickerier/möbler.

Viktigt att tänka på är färgkoder används endast som en indikation till nyans och 100% matchning inte kan garanteras mot provbit eller mot andra färger i samma färgkod. Olika glanstal påverkar även färgens nyan, därför är det viktigt att ha det i åtanke när ni vill att snickerierna i rummet ska matcha med t ex. en vägg som oftast är målad med en matt färg. Se bild nedan på samma färgkod i olika glanstal.

Vid behov, beställ gärna ett färgprov från oss för att jämföra med rummets väggar eller andra delar som färgen ska matcha med. Kostnad för provet är 200kr/färg och glanstal.

Färg- och mönsteravvikelser för fanér

Variationer i mönster och färg: Fanér är ett naturligt material och kan uppvisa skiftningar i mönster och färg, även på mindre ytor. Detta beror på materialets naturliga egenskaper och betraktas som en del av dess charm och karaktär.

Avvikelse från provbit: Observera att nyans- och mönstervariationer kan förekomma i fanéret jämfört med en ev. beställda provbit. Dessa variationer är en naturlig konsekvens av fanérets ursprung och kan inte elimineras.

Kundens förståelse: Genom att göra en beställning av fanérprodukter bekräftar kunden att de är medvetna om att fanéret är ett naturmaterial med naturliga variationer. Kunden förstår att dessa variationer kan vara närvarande och acceptera dem.