MAROR

Matt yta:

Skivorna är impregnerad från fabrik med stenolja. http://www.tenax4you.com/Tenax-Hydrex-Stone-Sealer-p/1mma00bg50.htm

Oljan finns att köpa på nätet eller av oss, det går även bra med andra oljor som säljs i olika byggvaruhus.

För att hålla marmor ren rekommenderar vi att du använder speciella marmorsäkra rengöringsmedel eller vanligt vatten med någon form av milt rengöringsmedel. Undvik däremot alla typer av tuffa, exempelvis sura och blekande kemikalier och slipmedel. Det förstår stenens struktur.

För att undvika smuts och missfärgning är det viktigt att ta bort eventuella fläckar så snabbt som möjligt. Vi rekommenderar regelbunden impregnering vilken bidrar till att öka fuktmotståndet och minska risken för missfärgning genom att stänga porerna på stenens yta.

Blank yta:

Rengör skivad dagligen med mild såpa (diskmedel fungerar utmärkt), om en svårare fläck skulle uppstå så kan t.ex. aceton användas, rekommenderas dock inte då fläckarna oftast inte försvinner helt ändå.

 

GRANIT

Sten är bland det mest praktiska och hållbara material du kan välja till ditt kök och behovet av underhåll är minimalt. För att hålla bänkskivan ren bör du använda speciella granit-säkra rengöringsmedel eller vanligt vatten med någon form av milt rengöringsmedel. Undvik däremot alla typer av tuffa, exempelvis sura och blekande kemikalier och slipmedel. Det förstör stenens struktur.

För att undvika smuts och missfärgning är det viktigt att ta bort eventuella fläckar så snabbt som möjligt. Speciell granit-rengöring passar bäst för att ta bort de svåraste fläckarna. Regelbunden impregnering bidrar till att öka fuktmotståndet och minska risken för missfärgning genom att stänga porerna på stenens yta. Vi rekommenderar att ljus granit impregneras en gång om året och mörkare granit en till två gånger per år.