Lucka & dörr

Hos oss på Customkitchen kan du få just det, ett skräddarsytt kök. Vi tillverkar alla luckor, dörrar och lådfronter på beställning enligt de mått du önskar och behöver. På millimetern.

Luckorna kan exempelvis förlängas som ett utstick nedtill för grepp i underkant eller upptill för att dölja tomt utrymme mellan lucka och tak. Väljer du att stapla flera stommar på varandra kan du stänga dem alla med en enda extra hög lucka för ett enhetligt och stilrent intryck.

Luckorna sitter på gångjärn och öppnas antingen från sidan eller uppåt. Tänk på att luckorna/dörrarna inte går att förlänga åt den sidan där gångjärnet sitter.

Hängningen på luckan/dörren betyder vilken sida, sett framifrån, luckan/dörren fästes i stommen.

Våra luckor/dörrar har förborrade hål för gångjärn och monteras lika enkelt som de du köper hos IKEA. Hålet för beslag och knoppar måste dock göras på plats.

Hålen för gångjärn anpassas efter IKEAs gångjärn Utrusta för Metod köksstomme och Komplement för PAX.

Om en lucka/dörr förlängs på höjden mindre än 100 mm åt ett håll, sitter hålbilden för gångjärnen kvar på samma ställe som för luckans originalstorlek. Notera i kommentarsfältet om du även önskar att hålet för gångjärnet ska flyttas med förlängningen. Fråga oss gärna om råd så hjälper vi dig att få det rätt.

Den maximala höjden på en lucka/dörr är 280 cm.

Vi tillverkar gärna luckor till andra stommar. Då behöver vi de exakta måtten på delarna och anvisningar om hur hål för gångjärn ska borras. Fråga oss gärna om instruktioner kring hur du kan få de rätta måtten.

Gångjärn ingår inte och måste köpas från Ikea.

Våra luckor/dörrar tillverkas i 19 mm tjocklek.

Tips:

Om extra höga luckor till väggskåp önskas kan flera stommar ställas ovanpå varandra som täcks av en hel lucka. Ta bort bottenskivan på stommen som monteras överst, då får ni inte dubbelt hyllplan där stommarna möter varandra.

Önskar ni montera ihop flera fronter som en hel? Använd då Ikeas skarvkoppling Art. nr 303.669.17

 

 

 

 

Lådfront

En lådfront sitter oftast på bänkskåpen och dras ut. Våra lådfronter har förborrade hål för lådsidor och monteras lika enkelt som de du köper hos IKEA. Hålet för handtag och knoppar måste dock göras på plats.

Hålen för lådfronterna anpassas efter IKEAs lådsidor Maximera för Metod köksstommar.

Vi tillverkar gärna fronter till andra stommar. Då behöver vi de exakta måtten på delarna och anvisningar om hur hål för lådsida ska borras. Fråga oss gärna om instruktioner kring hur du kan få de rätta måtten.

Själva utdragslådan ingår inte och måste köpas från Ikea.

Våra lådfronter tillverkas i 19 mm tjocklek.

Tips:

Önskar ni montera ihop flera fronter som en hel? Använd då Ikeas kopplingsskena Art. nr. 602.635.88. För diskmaskin Art. nr. 503.086.05

 

 

 

 

Täcksida

Det är detaljerna som gör det och täckskivorna är en viktig del av helheten. När alla luckor, lådfronter och passbitar har kommit på plats är det täckskivorna som gör köket perfekt.

Täcksidorna sitter på sidan av stommen, från framkant av lucka och in till vägg, bakom eller på sidan av en köksö.

För Metod skåp är täcksidornas bredd beräknade efter att skåp monteras med Ikeas väggskena.

Om väggen eller taket är sneda rekommenderar vi att du lägger till några extra cm på storleken. Då har du möjlighet att på plats kontursåga skivorna efter väggen och få en utmärkt passform utan glipor.

En 20 cm bred täcksida kan även användas som distanslister för att få infällda lådor/luckor. Täcksidorna monteras då mellan varje stomme samt över och under bänkskåpen med ett utstick på 21 mm framtill från stommen.

Fråga oss gärna om instruktioner så hjälper vi dig att få det rätt.

Monteringsmaterial t.ex. som skruv, regel, tejp eller vinklar ingår inte.

Våra täcksidor tillverkas i 19 mm tjocklek.

 

Monteringssätt:

För att täcksidan ska linjera med luckan/lådan i framkant bör den sticka ut 21 mm från stommen. Sticker den ut mer, behöver du såga bort lite av täcksidans bakkant.

Om du sågar med maskin kan det uppstå urflisningar. Undvik detta genom att såga från baksidan av täcksidan.

Vid sågning med handsåg bör du däremot såga från framsidan så att tänderna i sågen hugger in från framsidan av täcksidan. Resultatet blir ett fint snitt utan urflisningar. Använd gärna en fintandad såg. Vill du vara extra noggrann rekommenderar vi att du även tejpar längs med snittet innan du sågar.

Skruva sedan fast täcksidan från insidan av stommen. Tänk på att inte använda för långa skruvar som riskerar att gå igenom täcksidan.

Tips:

Om väggen eller taket är sneda rekommenderar vi att du lägger till några extra cm på storleken. Då har du möjlighet att på plats kontursåga skivorna efter väggen och få en utmärkt passform utan glipor.

 

 

 

 

 

Passbit

Passbitar används för att täcka ett utrymme mellan stomme och vägg eller tak.

Passbitarnas tjocklek är 19 mm och är densamma som på fronter. Detta för att de ska kunna monteras i samma nivå som fronterna. Det monteringssättet kräver lite mer jobb, men är klart värt det med tanke på slutresultatet.

Även över vägg- eller högskåp kan en liggande passbit användas för att ge ett inramat utseende.

Monteringsmaterial t.ex. som skruv, regel, tejp eller vinklar ingår inte.

Passbitarnas tjocklek är 19 mm.

 

Monteringssätt:

Mät ut och såga till passbiten på höjden och bredden.

Undvik urflisningar genom att såga från baksidan av passbiten. Vid sågning med handsåg bör du däremot såga från framsidan så att tänderna i sågen hugger in från framsidan av passbiten. Resultatet blir ett fint snitt utan urflisningar. Använd gärna en fintandad såg. Vill du vara extra noggrann rekommenderar vi att du även tejpar längs med snittet.

Montera sedan fast passbiten i en regel på baksidan eller i en annan passbit i 90° och fäst den i stommen genom att skruva från insidan av stommen. Passbiten bör sticka utanför stommen för att linjera med lucka/lådfront.

 

Tips:

Om väggen eller taket är sneda rekommenderar vi att du beställer passbitar som är något större.

Då har du möjlighet att på plats kontursåga bitarna efter väggen och få en utmärkt passform utan glipor.

En bredare passbit i 19 mm tjocklek (samma tjocklek som täcksida) kan användas för att imitera en täcksida när inte en täcksida med full djup behöver användas. Exempelvis när stommen inte blir synlig hela vägen in till vägg som t.ex. vid insida av fristående spis eller när stommen är monterad tätt intill en vägg.

 

 

 

 

 

 

Sockel

Sockeln täcker utrymmet mellan golv och köksinredning. Sockeln monteras under bänkskåpen och går ner till golv, den sitter som standard ca 12 cm in från lådfronten, men kan även monteras i framkant.

Sockeln kan även monteras så att den livar med fronterna (samma monteringssätt som för passbitar). Tänk på att arbetsställning försämras om sockeln monteras i framkant. När fötterna inte kan nå in under bänkskåpen måste du luta dig framåt när du arbetar i köket.

Monteringsmaterial t.ex. som skruv, regel, tejp eller vinklar ingår inte.

Våra socklar tillverkas i 19 mm tjocklek.

 

Monteringssätt:

Skruva fast IKEAs sockel på baksidan av våran, det underlättar att placera ut klamrarna som knäpps fast mot benen under stommen. Därefter monterar du fast sockeln på samma sätt som du gör med sockeln från IKEA.

Tips:

Vi kan även tillverka socklar med urfrästa spår för ventilation, men det går även att kapa ner sockeln så att ni får en luftspalt mellan sockel och stomme för ventilation till maskiner.

 

 

 

 

 

Infällda fronter

Fram till någon gång under 20-talet var det infällda fronter för hela slanten. I dag, hundra år senare, hittas många hem i just den stilen.

Om du vill ha infällda luckor används 20 cm breda passbitar som distanslister.  Distanslisterna monteras mellan varje stomme samt över och under bänkskåpen. Tänk på det när ni beställer täcksidor så att de inte blir för korta.

Distanslisterna kan beställas direkt i de mått du behöver eller i bitar som du själv sågar till på plats. Vi rekommenderar att du beställer dessa i längre bitar då stommarna annars måste monteras ihop mycket exakt (Ikeas stomme kan vara någon mm bredare än det är angivet).

Under diskmaskin kan distanslisten behöva sågas i 45° för att luckan till diskmaskinen ska gå att öppna. Som distanslist under bänkskåp rekommenderar vi att beställa en sockel då den är 8 cm bred och tar inte i stommens ben. Sockeln själv monteras som vanligt bakom den liggande distanslisten som är under stommen.

Tänk på att även bänkskivan höjs när du monterar en horisontell distanslist ovanpå bänkskåpet.

Monteringsmaterial t.ex. som skruv, regel, tejp eller vinklar ingår inte.

 

 

Monteringssätt:

Distanslisterna är vanligtvis bara 20 cm breda och skjuts in mellan varje stomme så att de sticker ut 21 mm framför stommen, då kommer de att linjera med fronterna. De syns endast i framkant och behöver därför inte täcka hela stommens sida. Notera att täcksidorna på sidan av köket och under väggskåp ska ha full bredd.

Distanslisterna monteras mellan varje stomme och skruvas fast från insidan av stommen på samma sätt som en täcksida. Tänk på att förborra så att inte materialet spricker när en horisontal (ovanpå bänkskåp) och vertikal (mellan bänkskåp) distanslist skruvas ihop med varandra.

 

Tips:

Beställ obehandlade distanslister och luckor. Genom att sedan spackla alla skarvar och måla dem på plats får du ett enhetligt och platsbyggt utseende.

 

 

Material & färg

Hos oss kan du få exakt den färg du vill ha på ditt kök och garderob. Vill du matcha köket eller garderoben efter gardinerna? Välkommen till Customkitchen!

Vi erbjuder luckor/dörrar i materialen MDF och fanér.

Delarna lackas i standard färgkoder och i en halvmatt glans 25. Om du önskar en specifik färg behöver skickar du ett färgprov till oss.

Vill du måla själv? Då skickar vi luckorna helt obehandlade. 

Om målning för hand

De obehandlade delarna levereras slipade och är klara för målning med grundfärg. Delarna är täckt med ett speciellt vitt skikt på de ytor som inte är urfrästa eller sågade som gör att det behövs mindre underarbete. Ytor med det vita skiktet behöver endast målas med 1 skikt grundfärg. De frästa eller sågade ytorna (spegeln eller kanterna) behöver först ett tunt skikt med grundfärg som gör att fibrerna i materialet reser sig. När grundfärgen har torkat så behöver fibrerna slipas ner innan det går att måla med nästa skikt grundfärg som då målas på alla ytor (även det vita). Använd sandpapper med kornstorlek 180 för att slipa grundfärg.

När andra skiktet med grundfärg har torkat behövs en lätt mellanslipning och sedan kan ni måla med den slutliga färgen.

Tips:

Lägg på färg med en roller då det är lättare att få ett jämnt skikt med färg och sedan drar ni med en pensel eller moddlare för att få synliga penseldrag.

Rådgör med din lokala färghandlare om vilket appliceringssätt som fungerar bäst med er valda färgtyp.