Lucka & dörr

Hos oss på Customkitchen kan du få just det, ett skräddarsytt kök. Vi tillverkar alla luckor, dörrar och lådfronter på beställning enligt de mått du önskar och behöver. På millimetern.

Luckorna kan exempelvis förlängas som ett utstick nedtill för grepp I underkant eller upptill för att dölja tomt utrymme mellan lucka och tak. Väljer du att stapla flera stommar på varandra kan du stänga dem alla med en enda extra hög lucka för ett enhetligt och stilrent intryck.

Luckorna sitter på gångjärn och öppnas antingen från sidan eller uppåt. Tänk på att luckorna/dörrar inte går att förlänga åt den sidan där gångjärnet sitter.

Hängningen på luckan/dörr bestämmer vilken sida, sett framifrån, luckan hänger i stommen.

Våra luckor/dörrar har förborrade hål för gångjärn och monteras lika enkelt som de du köper hos IKEA. Hålet för beslag och knoppar måste dock göras på plats.

Hålen för gångjärn anpassas efter IKEAs gångjärn Utrusta för Metod köksstomme, Komplement för PAX garderobsstomme och Bestå för Bestå sideboardstomme.

Om en lucka förlängs på höjden mindre än 100 mm åt ett håll, sitter hålbilden för gångjärnen kvar på samma ställe som för luckans originalstorlek. Notera i kommentarsfältet om du även önskar att hålet för gångjärnet ska flyttas med förlängningen. Fråga oss gärna om råd så hjälper vi dig att få det rätt.

Den maximala höjden på en lucka/dörr är 280 cm.

Vi tillverkar gärna luckor till andra stommar. Då behöver vi de exakta måtten på delarna och anvisningar om hur hål för gångjärn ska borras. Fråga oss om instruktioner så hjälper vi dig att få det rätt.

Gångjärn ingår inte och måste köpas från Ikea.

Våra luckor/dörrar tillverkas i 19 mm tjocklek.

Tips:

Ta bort bottenskivan på stommen som monteras överst, då får ni inte dubbelt hyllplan där stommarna möter varandra.

Önskar ni montera ihop flera fronter som en hel? Använd då Ikeas skarvkoppling Art. nr 303.669.17

 

 

 

 

Lådfront

Lådfronter låter inte så festligt, men med lite fantasi kan även de bli unika. De går exempelvis att förlänga åt olika håll eller färgsättas på ett annat sätt än övriga luckor. Låt fantasin flöda så hjälper vi dig att förverkliga dina idéer.

En lådfront sitter oftast på bänkskåpen och dras ut. Våra lådfronter har förborrade hål för lådsidor och monteras lika enkelt som de du köper hos IKEA. Hålet för beslag och knoppar måste dock göras på plats.

Hålen för lådfronterna anpassas efter IKEAs lådsidor Maximera för Metod köksstommar.

Om en låda förlängs sitter hålbilden för lådsidorna kvar på samma ställe som för luckans originalstorlek. Det uppstår alltså asymmetri. Fråga oss gärna om råd så hjälper vi dig att få det rätt.

Vi tillverkar gärna fronter till andra stommar. Då behöver vi de exakta måtten på delarna och anvisningar om hur hål för lådsida ska borras. Fråga oss om instruktioner så hjälper vi dig att få det rätt.

Själva utdragslådan ingår inte och måste köpas från Ikea.

Våra lådfronter tillverkas i 19 mm tjocklek.

Tips:

Önskar ni montera ihop flera fronter som en hel? Använd då Ikeas kopplingsskena Art. nr. 602.635.88. För diskmaskin Art. nr. 503.086.05

 

 

 

 

Täcksida

Det är detaljerna som gör det och täckskivorna är en viktig del av helheten. När alla luckor, lådfronter och passbitar har kommit på plats är det täckskivorna som gör köket perfekt.

Täcksidorna sitter på sidan av stommen, från framkant av lucka och in till vägg, bakom eller på sida av köksö.

För Metod skåp är täcksidornas bredd beräknade efter att skåp monteras med Ikeas väggskena.

Om väggen eller taket är sneda rekommenderar vi att du lägger till några extra cm på storleken. Då har du möjlighet att på plats kontursåga skivorna efter väggen och få en utmärkt passform utan glipor.

En 20 cm bred täcksida kan även användas som distanslister för att få infällda lådor/luckor. Täcksidorna monteras då mellan varje stomme, även över och under bänkskåpen med ett utstick på 21 mm framtill från stommen.

Fråga oss gärna om instruktioner så hjälper vi dig att få det rätt.

Monteringsmaterial t.ex. som skruv, regel, tejp eller vinklar ingår inte.

Våra täcksidor tillverkas i 19 mm tjocklek.

 

Monteringssätt:

För att täcksidan ska linjera med luckan/lådan i framkant bör den sticka ut 21 mm från stommen. Sticker den ut mer, behöver du såga bort lite av täcksidans bakkant.

Om du sågar med maskin kan det uppstå urflisningar. Undvik detta genom att såga från baksidan av täcksidan.

Vid sågning med handsåg bör du däremot såga från framsidan så att tänderna i sågen hugger in från framsidan av täcksidan. Resultatet blir ett fint snitt utan urflisningar. Använd gärna en fintandad såg. Vill du vara extra noggrann rekommenderar vi att du även tejpar längs med snittet.

Skruva sedan fast täcksidan från insidan av stommen. Tänk på att inte använda för långa skruvar som riskerar att gå igenom täcksidan.

Tips:

Om väggen eller taket är sneda rekommenderar vi att du lägger till några extra cm på storleken. Då har du möjlighet att på plats kontursåga skivorna efter väggen och få en utmärkt passform utan glipor.

 

 

 

 

 

Passbit

 Passbitar används för att täcka ett utrymme mellan stomme och vägg eller tak.

Passbitarna tillverkas i 19 mm tjocklek som är samma som fronter. Detta för att de ska kunna monteras i nivå som fronterna vilket kräver lite mer jobb, men är klart värt det med tanke på slutresultatet.

Även över vägg- eller högskåp kan en liggande passbit användas för att ge ett inramat utseende.

Monteringsmaterial t.ex. som skruv, regel, tejp eller vinklar ingår inte.

 

Monteringssätt:

Mät ut och såga till passbiten på höjden och bredden.

Undvik urflisningar genom att såga från baksidan av passbiten. Vid sågning med handsåg bör du däremot såga från framsidan så att tänderna i sågen hugger in från framsidan av passbiten. Resultatet blir ett fint snitt utan urflisningar. Använd gärna en fintandad såg. Vill du vara extra noggrann rekommenderar vi att du även tejpar längs med snittet.

Montera sedan fast passbiten i en regel på baksidan eller i en annan passbit i 90° och fäst den i stommen genom att skruva från insidan av stommen. Passbiten bör sticka utanför stommen för att linjera med lucka/lådfront.

Våra passbitar tillverkas i 19 mm tjocklek.

 

Tips:

Om väggen eller taket är sneda rekommenderar vi att du beställer passbitar som är något större.

Då har du möjlighet att på plats kontursåga bitarna efter väggen och få en utmärkt passform utan glipor.

En bredare passbit i 19 mm tjocklek (samma tjocklek som täcksida) kan användas för att imitera en täcksida när inte en täcksida med full djup behöver användas. Exempelvis när stommen inte blir synlig hela vägen in till vägg som t.ex. vid insida av fristående spis eller när stommen är monterad tätt intill en vägg.

 

 

 

 

 

 

Sockel

Sockeln täcker utrymmet mellan golv och köksinredning. Sockeln monteras under bänkskåpen och går ner till golv, den sitter som standard ca 12 cm in från lådfronten, men kan även monteras i framkant.

Sockeln kan även monteras så att den livar med fronterna (samma monteringssätt som för passbitar). Men tänk på att arbetsställning försämras om sockeln monteras i framkant När fötterna inte kan nå in under bänkskåpen måste du luta dig fram när du arbetar i köket.

Monteringsmaterial t.ex. som skruv, regel, tejp eller vinklar ingår inte.

Våra socklar tillverkas i 19 mm tjocklek.

 

Monteringssätt:

Skruva fast IKEAs sockel på baksidan av våran, det underlättar att placera ut klamrarna som knäpps fast mot benen under stommen. Därefter monterar du fast sockeln på samma sätt som du gör med sockeln från IKEA.

Tips:

Vi kan även tillverka socklar med urfrästa spår för ventilation, men det går även att kapa ner sockeln så att ni får en luftspalt mellan sockel och stomme för ventilation till maskiner.

 

 

 

 

 

Infällda fronter

Fram till någon gång under 20-talet var det infällda fronter för hela slanten. I dag, hundra år senare, hittar många hem i just den stilen.

Om du vill ha infällda luckor används 20 cm breda täcksidor som distanslister.  Distanslisterna monteras mellan varje stomme samt över och under bänkskåpen. Distansliterna bör sticka ut 21 mm från stommen för att linjera med lucka/lådfront. Distanslisterna kan beställas direkt i de mått du behöver eller i bitar som du själv sågar till på plats. Vi rekommenderar att du beställer dessa i längre bitar då stommarna annars måste monteras ihop mycket exakt.

Tänk på att även bänkskivan höjs när du monterar en horisontell distanslist ovanpå bänkskåpet.

Monteringsmaterial t.ex. som skruv, regel, tejp eller vinklar ingår inte.

 

 

Monteringssätt:

Distanslisterna är vanligtvis bara 20 cm breda. De syns endast i framkant och behöver därför inte täcka hela stommens sida. Notera att täcksidorna på sidan av köket och under väggskåp ska ha full bredd.

Distanslisterna monteras mellan varje stomme och skruvas fast från insidan av stommen på samma sätt som en täcksida. Tänk på att förborra så att inte materialet spricker när en horisontal (ovanpå bänkskåp) och vertikal (mellan bänkskåp) distanslist skruvas ihop med varandra.

 

Tips:

Beställ obehandlade distanslister och luckor. Genom att sedan spackla alla skarvar och måla dem på plats får du ett platsbyggt utseende.